Datum : Zaterdag 29 september 14.00-17.00 uur

Plaats : Oude School/Dorpshuis Hemmen Kerkplein 4 Hemmen.

Organisatie : Stichting  Cultuur Natuur Milieu Educatie ( CNME Hemmen)

CNME Hemmen organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten voor jong en oud. Een belangrijke activiteit is het verzorgen van Natuurexcursies met deskundige gidsen voor basisschool leerlingen waarbij veelal het Hemmens Bos bezocht wordt. Het doel hierbij is kinderen interesse voor de Natuur bij te brengen. Graag willen wij dan ook als stichting deze activiteit omtrent het bewerken van hout voor onze rekening nemen en  nodigen we jong en oud uit om op deze zaterdag langs te komen om zelf te kunnen aanschouwen wat er zoal van hout kan worden gemaakt.

Tijdens de Kunstroute / Manifestatie in Hemmen zullen twee hobbyisten (houtdraaiers)   op een kleine en een miniatuur draaibank demonstreren hoe zij diverse sier- en gebruiksvoorwerpen draaien. Tussendoor kan een enthousiaste jonge houtdraaier onder begeleiding proberen om zelf een tolletje te draaien. Ook zal er (uit Zetten Houterij de Specht) een Houtsnijder aanwezig zijn die laat zien wat voor fraaie voorwerpen je zoal uit hout kunt snijden.

De geschiedenis van Houtdraaien

Houtdraaien met behulp van een draaibank is een eeuwenoude techniek. De eerste draaibanken werden met een handboog aangedreven. Een touw werd een paar slagen om een rond stuk hout geslagen en de beide uiteinden aan een gebogen stok bevestigd. Door de boog heen en weer te bewegen ging het hout draaien. Later werd de draaiende beweging met de voet verkregen, zoals bij een spinnewiel en trapnaaimachine. Houtdraaienwerd voornamelijk als huisvlijt uitgevoerd. Tijdens de grote industrialisering- waarbij de draaibanken door grote, meest zware motoren werden aangedreven- raakte het houtdraaien als huisvlijt uit beeld. Door het beschikbaar komen van vele kleine en betaalbare elektrisch aangedreven draaibanken, is de belangstelling van hobbyisten de laatste jaren weer toegenomen. Zij hebben zich meestal gespecialiseerd in het “kunstdraaien”. Dit is het draaien van siervoorwerpen en kleine gebruiksvoorwerpen.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.