Excursie over het ontstaan van de Heerlijkheid Hemmen op zondag 29 september 14.00 uur.

 

Op 15 januari  j.l.  hield John Mulder ( Bodemkundig/Historisch Geograaf) in het Dorpshuis de Oude School te Hemmen een lezing over het ontstaan van de Betuwe en besteedde daarbij in het bijzonder aandacht aan het ontstaan van  Hemmen. Tijdens deze lezing, die werd georganiseerd door de Historische Kring Midden – Betuwe, ging hij uitvoerig in op de geologische geschiedenis c.q. ontstaan van Hemmen. Voor CNME Hemmen een goede reden om hem te vragen “het veld “ in te gaan.

Wat is er mooier om zelf op onderzoek uit  te gaan en zo met deskundige uitleg meer te weten te komen over het ontstaan van dit rivierlandschap waarvan Hemmen deel uitmaakt. Vragen als waar bevinden zich de stroomruggen/oeverwallen waarop de oude bewoning sinds 3000 jaar voor Christus heeft plaatsgevonden,  waar hebben de overstromingen plaatsgevonden en wat waren de gevolgen hiervan voor mens en natuur komen  hierbij aan bod  Kortom vragen die onderweg lopend in het Landgoed zullen worden beantwoord,  waarbij we ook aan bodemonderzoek gaan  doen.

Rond 1200 startte in dit gebied de bedijking en dus ook de bewoning die begon in 1360 met  de dynastie van de Heren van Hemmen. Over met name de bewoningsgeschiedenis zal tijdens deze excursie Ed Janssen, lid van de Historische Kring, uitleg geven.

Hebt u belangstelling voor deze excursie dan bent u van harte welkom op zondag 29 september 14.00 uur bij de het startpunt Dorpshuis  de Oude School teHemmen, waarvandaan  we al lopend vertrekken naar het Landgoed. Het is handig om wandelschoenen  aan te trekken.

De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur en de kosten bedragen €2,00  per persoon.

Aanmelden is niet noodzakelijk maar wel prettig in verband met de organisatie ( rieseuser@hotmail.com)

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.