DO 9/5: Hemelvaart: Late vleermuis- en vroege vogelexcursie

 

Bonte specht

Hemelvaartsdag

Jonge dwergvleermuizen op hand

Donderdag 9 mei

 

 

 

 

 

 

 

Late vleermuis- en vroege vogelexcursie

 

 

 

Ochtendstond heeft goud in de mond. Hemelvaartsdag is één van de weinige dagen per jaar dat veel mensen er vroeg op uittrekken om dit te ervaren; dit jaar wederom in Hemmen voor een onvergetelijk schouwspel.

 

In de ochtendschemer, als de zon nog onder de horizon schuilgaat, maken de laatste vleermuizen zich op om te gaan slapen na hun nachtelijke jachtvlucht. In dezelfde periode bejubelen de eerste vogels het krieken van de nieuwe dag. Een uniek moment om twee alledaagse en tegelijk meest bijzondere natuurverschijnselen te ervaren dicht bij huis.

 

Tegen de tijd dat de deelnemers klaar staan bij de Oude School zijn de vleermuizen op weg naar hun woningen. We zullen ze op weg naar hun slaapplaatsen in snelle vlucht voorbij zien scheren. We kunnen ze herkennen aan hun karakteristieke sonargeluid. Als we geluk hebben vinden we hun verblijfplaats. Alvorens daar naar binnen te gaan vliegen ze ieder wat rondjes bij de boom of het gebouw waar ze gaan slapen. Zo’n zwerm in de ochtendschemer is een spectaculair gezicht.

 

Ook iedere vogel zingt zoals het gebekt is. Met name voordat ze in mei allemaal een ei leggen. In het vroege vogelconcert kunnen we ons best doen om de verschillende ‘instrumenten’ te onderscheiden. Deskundige gidsen zullen de deelnemers helpen om de verschillende vogels te leren herkennen. Maar (ook) zonder  moeite te doen om de vogels bij hun naam te noemen is het beleven van het vroege vogelconcert een belevenis waar je in het vervolg vaker vroeg voor je bed uit wil komen.

 

Na afloop kunnen de deelnemers  hun ervaringen uitwisselen in “de Oude School” onder het genot van ontbijt met koffie / thee en heerlijke broodjes.

Vooraf aanmelden voor deze excursie is verplicht: info@cnmehemmen.nl

 

WAAR                     : Verzamelen bij Dorpshuis De Oude School te Hemmen

HOE LAAT            : Aanvang excursie 04.00 uur, afronding met ontbijt rond 07.00 u

KOSTEN                : €17,50 p.p. inclusief het ontbijt na afloop in De Oude School

 

De vleermuisexcursie staat o.l.v. Hans Huitema is zelfstandig vleermuisonderzoeker. Als lid van de Vleermuiswerkgroep Gelderland is hij als geen ander bekend met de vleermuizen van Gelderland.

De vogelexcursie staat o.l.v.  Piet Broekhof . Piet leidt  o.a. veel vogelexcursies bij het CNME Hemmen en het IVN.